Jeugdheld (1): MTV’s Ray Cokes

Lieve Annika,

Er was eens een Imre. Imre was gek op lezen, paarden en muziek. Dat combineerde prima. Lezen over paarden met de radio aan, bijvoorbeeld. Of met haar walkman op naar haar verzorgpony fietsen en dan in de wei een boek lezen. Imre had een oude tv op haar kamer, waarmee ze ‘s avonds naar MTV kon kijken. Vroeger, toen MTV nog over muziek ging. Weet je nog? Vier avonden per week zat Imre aan de buis gekluisterd. Want dan kwam MTV’s Most Wanted, met Ray Cokes. ADHD-Ray met zijn karakteristieke kop en enorme grijns, waaraan je in een oogopslag kon zien dat ie grappen uit ging halen met iedereen die in zijn buurt kwam. Imre vond hem hem geweldig! De show was een chaos, Ray’s manier van presenteren open en in your face (letterlijk, want hij klom bijna ín de camera, zo close-up werd hij gefilmd) en met veel contact met de kijkers thuis. En altijd met live-muziek.

Halverwege de jaren 90 verdween MTV in Imre’s woonplaats van de buis, om vervangen te worden door het Nederlandse TMF. Imre en haar vriendinnetje Irene waren boos. Heel boos. Want nu konden ze niet meer naar Most Wanted kijken. Irene vond dat ze actie moesten ondernemen en startte een petitie. Binnen een paar weken hadden ze – mede dankzij een interview bij een lokale radiozender – duizenden handtekeningen verzameld. Er waren meer boze Groningse MTV-kijkers! De stapels handtekeningen – op papier, want in die tijd had je nog geen internet en sociale media – werden tijdens een Officieel Moment overhandigd aan de hoge heren van de kabelmaatschappij en Irene en Imre kregen als dank voor hun moeite allerlei goodies en kaarten voor MTV-feesten in Groningen en Amsterdam. Daar ontmoetten ze allerlei artiesten en VJ’s, maar Ray Cokes was daar niet bij. Hij verdween rond die tijd van de zender en wat er daarna met hem gebeurde wisten Imre en Irene niet.

Maar goed, ik dwaal af. Inmiddels zijn we bijna 20 jaar verder – tering, we worden oud! – en is Ray Cokes weer helemaal in (mijn) beeld! Hij heeft namelijk een boek geschreven over zijn leven, waaronder natuurlijk zijn tijd bij MTV. Het heet (hoe kan het ook anders) ‘My Most Wanted Life: on-screen, off-screen and in-between’ en ligt al een paar weken op mijn nachtkastje! Hij is (nog) verkrijgbaar in een gesigneerde gelimiteerde oplage (ik heb nummer 1274) Met op de voorkant natuurlijk een grijnzende Ray. Een beetje ouder dan vroeger, maar onmiskenbaar de enige echte Ray Cokes.

Het boek leest zoals Ray presenteert: snel. En soms wat hak-op-de-tak en nog steeds open en direct. Met Britse humor en foute grappen. Ik heb er regelmatig om moeten grinniken. En ik kan me heel veel uit zijn tijd bij MTV nog herinneren. Het ene ohja!-moment na het andere! Ik heb op youtube nog wat extra herinneringen opgehaald. Lang leve het digitale tijdperk! Ik zie mezelf nog zitten met mijn eindeloze stapels videobanden en mijn hand op de rec-knop…

Ray heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de ontwikkeling van mijn liefde voor muziek, sarcasme en hak-op-de-takheid. En dat vind ik helemaal niet erg! Op die stiekeme grijns moet ik nog even oefenen.

Wie was jouw jeugdheld eigenlijk?

x Imre

PS: Ook het boek van Ray Cokes lezen? Bestel het hier!

1 Comment on Jeugdheld (1): MTV’s Ray Cokes

  1. Annika
    November 25, 2014 at 21:53 (4 years ago)

    Ha! Herinner je nog onze dubbel date oud en nieuw op Vlie? Zagen we Ray ineens datzelfde feest op Belgische tv vieren met die gebrilde Vlaamse presentator, wiens naam ik me nooit kan herinneren!

    Reply

Leave a Reply