Gezinstimemanagement

Lieve Imre,

Wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt deze zomer. Mis jij de vakantie ook zo? Ik bedoel, ik ben best graag aan het werk hoor, maar soms weet ik niet meer waar privé ik de tijd vandaan moet halen voor van alles. Tijd om samen dingen te doen. Met de kinderen en T. of met hem alleen. Met familie of vrienden. Of gewoon solo. Tijd voor mijzelf, al is het maar voor kleine dingen. Haren wassen of jou schrijven bijvoorbeeld.

Een gezin, huishouden en anderhalve baan gecombineerd met een partner die onregelmatige diensten en om het weekend werkt, maakt het plannen van samen of solo dingen doen best complex. Aangezien ik professioneel planmatig sterk ben, lijkt het nu privé ook tijd te worden voor een meer planmatige aanpak: gezinstimemanagement.

53H

Blijkbaar ben ik niet de enige met dit probleem, want een zoektocht via Google naar ‘time management gezin’ levert meer dan zeventigduizend hits op. De meesten lijken te gaan over timemanagement voor drukke moeders. Uhm, waar zijn de vaders in dit plaatje? T. en ik werken allebei om de kost te verdienen. Toen N. zich aankondigde hebben we toch wel snel besloten dat 32 uur buitenshuis werken per persoon de max is. In theorie zijn we dus allebei even druk.

De onregelmatigheid in zijn diensten, maakt het wel lastig. Zeker in de weekenden. Want in de weekenden dat je samen bent:

 1. wil je met het hele gezin wat leuks ondernemen;
 2. wil je ook wel eens als partners samen wat doen;
 3. geeft ook de kans om solo wat te ondernemen, omdat de ander dan bij de kinderen is.

Simpel lijkt het zo op papier, want ons weekend heeft twee dagen, dan kan je dus best twee van de drie dingen zeker doen. Maar toch… Er is ook nog een huishouden: strijken, stofzuigen, boodschappen, beestjes van een schoon verblijf voorzien; het gaat niet vanzelf. En daarnaast zijn we gewoon moe.

117H

Twee jonge kinderen vragen behoorlijk wat energie. En dan zijn er ook mijn wens tot het laten bloeien van een eenmanszaak en het oefenen in fotografie, T.’s groene vingers en onze gezamenlijk doel: een verantwoorde manier van leven (duurzaam, minder afval, verantwoord en gezond eten) dat behoorlijk wat aandacht vraagt. Ooh, en er is nog een hondje dat uitgelaten en verzorgd moet worden en willen we ook best graag een bijdrage leveren aan het verbeteren van de wereld. ;)

Het lijkt nu wel echt tijd te worden voor meer structuur en als ik dat op mijn werk kan, waarom dan niet thuis? Een gezamenlijke digitale agenda is gerealiseerd. Zelfs onze administratie houden we in een gedeelde spreadsheet in Google drive bij. Huishoudelijke taken moeten we misschien beter verdelen en vast momenten voor prikken (hoewel dat met T.’s diensten wel weer lastiger is), waardoor we meer overzicht en dus rust in het hoofd creëren. Zo zijn er vast meer dingen die we kunnen ondernemen.

Mijn Google zoektocht leverde heel veel (gelijksoortige) tips op rondom timemanagement in een gezin. Ik heb ze gelezen en  ben nu eigenlijk heel nieuwsgierig naar de ervaringen van anderen. Inspireer ons eens door jouw beleving in een reactie achter te laten.

En Im, laten wij gauw tijd maken voor elkaar om ons 16(!!) jarig jubileum te vieren!

Liefs, Annika

P.S. De foto’s heb ik gevonden op Gratisography. Leuke site om eens rond te kijken met een tot de verbeelding sprekend donatieconcept!

2 Comments on Gezinstimemanagement

 1. Anja
  August 27, 2014 at 19:57 (4 years ago)

  Het is een herkenbaar iets Annika. Wat mooi is dat je toch meer bewust geniet dan dat je geleefd wordt. De balans daartussen is een smal pad.

  Reply
 2. T
  August 27, 2014 at 20:33 (4 years ago)

  It is me, T.! Laatst zei ik tegen iemand hoe vaak ik in 5min gestoord kan worden tijdens het afwassen ofzo en dat ik dan elke minuut gestoord wordt! En hoe 2 minuten voor je zelf veel langer voelt. Ach, kinderen opvoeden is een verplichte mindfulness ;) Ik ga de drukte nog eens missen!

  Reply

Leave a Reply