Dieetdeadline

Ik ben een deadline junkie. Ik presteer het beste onder tijdsdruk. Geef mij een deadline en ik ben blij! Het liefst eentje in de nabije toekomst, deadlines die nog maanden weg zijn neem ik meestal niet zo serieus. Dan ga ik andere dingen doen tot DE datum in zicht komt, waardoor het uiteindelijk toch weer heel hard werken is om de deadline te halen. Op mijn werk los ik dat op door grote projecten met een einddatum die nog even zal duren op te delen in kleinere projecten met elk hun eigen deadline. En ik haal ze allemaal! Nou ja, bijna dan.

Calorieën verdienen

Maar met afvallen lukt me dat een stuk minder goed. Er moet flink wat af voor ik volgens BMI een gezond gewicht heb. Het liefst word ik natuurlijk morgenochtend wakker in een slank lichaam, maar laten we een beetje realistisch blijven. Ook dit ‘project’ hak ik graag in kleine doelen. Eerst maar eens 5 kilo, dat zou al heel erg fijn zijn en klinkt haalbaar. Maar hoe lang kan je daar dan over doen als je op een verantwoorde manier wil afvallen? Crash-diëten doe ik niet aan. Ik ga – zoals je in een eerdere blog kan lezen – liever voor clean(er) en gezond. Als ik afga op mijn lengte, gewicht en activiteitsniveau mag ik volgens de berekening van MyFitnessPal (superhandige eet en beweeg app!) 1480 calorieën per dag als ik een halve kilo per week af wil vallen. Dat is wel erg weinig. Je kan er calorieën bij ‘verdienen’ door te bewegen. Sport je, dan mag je meer eten. Met mijn kantoorbaan en kapotte knie bestaat bewegen voornamelijk uit paardrijden en wandelen, dus heel veel verdien ik daar niet mee. Vind ik 250 gram per week afvallen voldoende, dan mag ik 1720 calorieën per dag. Dat klinkt beter! Want ik wil best afvallen, maar niet de hele dag sla en komkommer eten.

Obsessie

Maar daar is ie dan toch weer. Die deadline. 250 gram pér week! Een kilo per maand! Dan heb ik over een jaar toch al een best gezond lijf! Klinkt goed! Afgaande op mijn eerste alinea zou ik dan meteen hard aan het werk gaan om die wekelijkse deadline te halen. Maar van calorieën tellen word ik wat obsessief. Ik zit de hele dag in te vullen wat ik eet, drink en beweeg, sta dagelijks op de weegschaal en denk de hele dag aan eten. Afvallen doe ik wel, maar langzaam. Want door zoveel met eten bezig te zijn, of eigenlijk met ‘niet eten’, krijg ik meer zin in eten en is het moeilijker om alle verleidingen te weerstaan. En dan haal ik dus die wekelijkse deadline niet… En daarvan word ik ongelukkig en gooi ik de handdoek in de ring.

Laat het los!

Dus. Ik heb het losgelaten. Ik, de deadline junkie, heb de dieetdeadline losgelaten. Ik tel géén calorieën, ik sta niet meer dagelijks op de weegschaal. En ik hoef niet meer 250 gram per week af te vallen. Maar afvallen doe ik wel! Hoe dan? Door een beetje meer te bewegen, maar vooral door veel meer groente en fruit – en dus minder andere dingen – te eten. Daarover de volgende keer meer. Erg snel gaat het niet. Maar gezonder word ik wel! En dat is het doel.

x Imre

2 Comments on Dieetdeadline

 1. Douwe
  May 29, 2015 at 18:16 (4 years ago)

  Goed bezig Imre,

  Deadlines zijn prima, maar alleen als de doelen realistisch zijn gesteld.
  Gezond eten en gezond bewegen is altijd de beste keuze… wandelen is prima beweging.

  Crashen is trouwens ongezond en heel wat anders dan een een weekje gezond vasten, waarna je weer rustig aan het eetpatroon oppakt. Maar dat zou voor mij ook een opgave zijn, aangezien ik zelf ook graag en vaak wil eten.

  Vanwege het gezonder eten ben ik zelf behoorlijk wat kilootjes kwijtgeraakt. Niet dat dat perse de bedoeling was, maar een bijkomstigheid. Nu heb ik makkelijk praten want ik ben een man die waarschijnlijk een biologisch voordeel van een hogere metabolisme heeft.

  Voor mij heeft het gezonder willen eten er voor gezorgd dat ik veel bewuster ben van wat koop en wat er allemaal mogelijk is op het gebied van eten. Daarnaast zijn de ingrediënten vers en veel smaakvoller (ook nog goedkoper bij de groenteboer of op de markt). Samen met al de aandacht smaakt het eten mij beter dan ooit. Vanavond een overheerlijke Thaise curry, veel verse groenten, en zeker geen surrogaat Thai-brij uit een pakje van de supermarkt.
  Voor mij is gezond eten dus geen moeilijke weg om in te slaan.

  Ik ben wel ineens compleet anders gaan eten, wat er bij mij voor zorgde dat ik mij eerst wat futloos voelde, maar na een weekje kreeg ik er meer energie voor terug.
  Ik eet zeker niet de hele dag sla en komkommer, maar eet wel veel groenten en fruit. veel groenten kun je probleemloos onbeperkt eten zonder druk te maken over calorieën.

  Ik laat trouwens wel een paar dingen staan, maar laat daarvoor andere etenswaren in de plaats komen. Ik eet er dus niet minder om, hoewel ik wel probeer zoveel te eten dat ik niet uit mijn voegen barst maar te stoppen wanneer ik 80% vol zit. Dit laatste is voor mij lastig, maar is naar mijn mening wel gezonder.

  Wellicht is het een goed idee om tips geslaagde recepten te delen?

  Groetjes, Douwe

  Reply
  • Imre
   May 30, 2015 at 19:58 (4 years ago)

   Ha Douwe,

   Leuk om je ervaring te lezen! Klinkt goed, die Thaise curry! Koken uit pakjes doen we hier ook zelden. Wel schuiven we regelmatig een diepvriespizza in de oven, dat is natuurlijk wel heel makkelijk, maar niet zo heel goed. Zelf pizza maken doen we trouwens ook af en toe, op mijn helft ligt dan voornamelijk groente.

   Die 80%-regel is wel een goed idee! Ik merk inmiddels ook dat ik niet meer zoveel eten nodig heb als een paar weken geleden. Door andere keuzes te maken zit ik langer vol en is mijn behoefte om te snoepen nagenoeg verdwenen. Ga ik dan wel een keer voor dat gebakje op kantoor of chips bij de film, dan merk ik dat meteen aan mijn lijf. Ik word rusteloos, slaap slecht, kan me moeilijk concentreren en de volgende dag ben ik dan erg moe. Troep is het.

   We verbouwen zelf het een en ander aan groente en fruit en onze buurman heeft een grote moestuin. Van hem krijgen we regelmatig verse groente in het seizoen. Verder ligt er op de fruitschaal, de groente la in de koelkast en de groenteplank in de kelder altijd volop verse producten.

   Hou jij MyFitnessPal nog bij? Of weet je inmiddels wel hoe je je eet-dag moet indelen om aan je gewenste waarden te komen?

   Recepten volgen binnenkort! :)

   Reply

Leave a Reply